Kedvezmények súlyosan fogyatékos személyek részére - összevont adóalap adóját csökkentő SZEMÉLYI KEDVEZMÉNY

SZEMÉLYI KEDVEZMÉNY

Adatforrás: KézenFogva Alapítvány és partnerei, Utolsó frissítés: 2020. febr. 5., 14:32

A SZEMÉLYI KEDVEZMÉNY A SÚLYOSAN FOGYATÉKOS MAGÁNSZEMÉLY ÖSSZEVONT ADÓALAPJÁNAK ADÓJÁT CSÖKKENTI – AZ ERRŐL SZÓLÓ IGAZOLÁS, HATÁROZAT ALAPJÁN.

A SZEMÉLYI KEDVEZMÉNY MÉRTÉKE : a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején –havonta, az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5%-nak megfelelő összeg.

A MINIMÁLBÉR HAVI ÖSSZEGE 2020. január 1-től: 161.000 Ft, A SZEMÉLYI KEDVEZMÉNY: 8050 Ft/hó.

Az információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a jogszabályt!

További információért, és a részletekért forduljon a hivatalos szervekhez!

1995. évi CXVII. törvény 35.§ (1) bekezdése, 40.§ (1) bekezdése, 335/2009. (XII.29.) Korm. rendelet az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről, 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet,  367/2019. (XII. 30.) Korm. rendelet a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szabályozza az ellátást.

LYOSAN FOGYATÉKOS SZEMÉLYNEK AZT KELL TEKINTENI:

  1. aki –az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet 2. §-ában meghatározott feltételek alkalmazásával – az említett kormányrendelet mellékletben meghatározott betegségek valamelyikében szenved vagy a mellékletben meghatározott valamely fogyatékossággal él, és ez a külön jogszabályban foglaltak szerint megállapításra került, továbbá
  2. aki rokkantsági járadékban VAGY
  3. fogyatékossági támogatásban részesül.

 

A súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szóló 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet rendelkezései alapján AZ ÖSSZEVONT ADÓALAP ADÓJÁT CSÖKKENTŐ KEDVEZMÉNY IGÉNYBEVÉTELÉRE JOGOSÍTÓ BETEGSÉG, ILLETVE FOGYATÉKOSSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁRA ÉS AZ ÁLLAPOTGLEGES VAGY ÁTMENETI JELLEGÉNEK MEGHATÁROZÁSÁRA SZAKAMBULANCIA VAGY KÓRHÁZI OSZTÁLY SZAKORVOSA JOGOSULT.

 

Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító, a fentiekben  meghatározott adatokat tartalmazó IGAZOLÁST SZAKAMBULANCIA VAGY KÓRHÁZI OSZTÁLY SZAKORVOSA, VAGY HA AZ ÁLLAPOTGLEGES, A BETEGLASZTOTTZIORVOSA ÁLLÍTJA KI.

 

AZ IDEIGLENES IGAZOLÁST ÉVENTE KELL KIÁLLÍTANI.

A SZEMÉLYI KEDVEZMÉNY A SÚLYOSAN FOGYATÉKOS MAGÁNSZEMÉLY ÖSSZEVONT ADÓALAPJÁNAK ADÓJÁT CSÖKKENTI A JOGOSULTSÁG FELTÉTELEISZBEN  ISMERTETETT  IGAZOLÁS, HATÁROZAT ALAPJÁN.

 

A SZEMÉLYI KEDVEZMÉNY MÉRTÉKE : a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején –havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5%-nak megfelelő összeg.

 

A MINIMÁLBÉR HAVI ÖSSZEGE 2020. január 1-től: 161.000 Ft, A SZEMÉLYI KEDVEZMÉNY: 8050 Ft/hó.

AZ ADÓKEDVEZMÉNY ÉRVÉNYESÍTÉSÉNEK FELTÉTELE, hogy az  igénybevevő  személy már az igénybevétel időpontjában rendelkezzen a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolással, VAGY fogyatékossági támogatás, VAGY a rokkantsági járadékra való jogosultságot  megállapító határozattal.

 

AZ ORVOSI IGAZOLÁST, HATÁROZATOT NEM KELL CSATOLNI AZ ADÓBEVALLÁSHOZ, DE ELÉVÜLÉSI IDŐN BELÜL MEG KELL ŐRIZNI.

 

FONTOS! ADÓKÖTELESVEDELEM HIÁNYÁBAN A KEDVEZMÉNY NEM ÉRVÉNYESÍTHETŐ!

az éves adóbevallás