Kedvezmények családok részére - összevont adóalapot csökkentő ELSŐ HÁZASOK KEDVEZMÉNYE

ELSŐ HÁZASOK KEDVEZMÉNYE

Adatforrás: KézenFogva Alapítvány és partnerei, Utolsó frissítés: 2019. jan. 30., 13:57
AZ ELSŐ HÁZASOK KEDVEZMÉNYE AZ AZT ÉRVÉNYESÍTŐ MAGÁNSZEMÉLY ÖSSZEVONT ADÓALAPJÁT CSÖKKENTI. A HÁZASTÁRSAK ÁLTAL EGYÜTTESEN ÉRVÉNYESÍTHETŐ KEDVEZMÉNY MÉRTÉKE : HAVONTA 33 335 forint A KEDVEZMÉNYT A HÁZASTÁRSAK AZ ALÁBBIAK SZERINT ÉRVÉNYESÍTHETIK: a. a fenti összeg megosztásával , b. a fenti összegű kedvezményt kizárólag egyikük veszi igénybe.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 29/C. §-a,.

KEDVEZMÉNYT AZ A HÁZASPÁR ÉRVÉNYESÍTHETI JOGOSULTSÁGI HÓNAPONKÉNT, amely esetében legalább az egyik házastárs első házasságát köti.

 JOGOSULTSÁGI IDŐ: A házassági életközösség fennállása alatt – a házasságkötést követő hónaptól (azt első jogosultsági hónapnak tekintve) legfeljebb 24 hónap. 

AZ ELSŐ HÁZASOK KEDVEZMÉNYE AZ AZT ÉRVÉNYESÍTŐ MAGÁNSZEMÉLY ÖSSZEVONT ADÓALAPJÁT CSÖKKENTI.

A HÁZASTÁRSAK ÁLTAL EGYÜTTESEN ÉRVÉNYESÍTHETŐ KEDVEZMÉNY MÉRTÉKE: 

HAVONTA 33 335 forint.

KEDVEZMÉNYT A HÁZASTÁRSAK AZ ALÁBBIAK SZERINT ÉRVÉNYESÍTHETIK :

  1.  a fenti összeg megosztásával ,
  2. a fenti összegű kedvezményt kizárólag egyikük veszi igénybe

A HÁZASTÁRSAKNAK –az  adóbevallásban– mindkettejük adóazonosító jelét is feltüntetve – KÖZÖSEN NYILATKOZNIUK KELL A KEDVEZMÉNY IDÉNYBEVÉTELÉRŐL.

NYILATKOZATNAK TARTALMAZNIA KELL:

 a) hogy a kedvezményt melyikük veszi igénybe, vagy

 b) a kedvezmény összegének megosztására vonatkozó döntésüket.

az éves adóbevallás

FOGALOM MEGHATÁROZÁS: AZ ÖSSZEVONT ADÓALAP az adóévben adókötelezettség alá eső valamennyi önálló, nem önálló tevékenységből származó, valamint egyéb bevételből megállapított jövedelem, továbbá átalányadózás esetén az egyéni vállalkozói, a mezőgazdasági kistermelői bevételből az átalányban megállapított jövedelem. Ha a jövedelem után a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó megfizetésére (kivéve, ha az költségként elszámolható, vagy azt számára megtérítették), a megállapított jövedelem 84 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni.